Архентинос Хуниорс – аржентинският Аякс, който създаде Марадона

В Европа като споменем отбор, който е дал много таланти на Европа, може да развива футболисти и да ги изкачва до върха, то първата асоциация най-често е Аякс. Докато холандският гранд зарежда европейските топ отбори с таланти, то в Южна Америка има друг подобен отбор. Това е Архентинос Хуниорс, който даде път към футбола на Диего Марадона.

Точно преди 50 години легендата на Марадона започва с първата глава от неговата футболна история. Тогава Гойо Карисо, най-добрият футболист в отбора до 10 години, казва нещо невероятно. „Сър, имам приятел, който е по-добър от мен. Може ли да го доведа?“ А този приятел се казва Диего Армандо Марадона.

Франсис Корнехо се доверява на младото момче и решава да даде шанс на младия Марадона да покаже качествата си. Той веднага забелязва таланта в младото момче и се превръща в човека, който е открил Марадона.

Но той не открива само Марадона, неговият невероятен нюх превръща Архентинос Хуниорс в Аякс на Южна Америка. Двата клуба изповядват много важна и проста философия – любов към играта и доверие в юношеската система.

Невероятната серия на Ахрентинос Хуниорс

Отборът на Аякс е изиграл 1753 поредни мача (от 1982 г.) насам, в които е имало поне един продукт на академията на тима. За Архентинос Хуниорс серията е от 1668 двубоя (но от 1979 г.).

Приликите между двата отбора не спират до тук. Освен че двата тима са дали на света едни от най-великите футболисти, те са кръстили и стадионите си на тях. Аякс даде името на своя стадион на покойния Йохан Кройф. На Архентинос стадионът пък носи името на Диего Армандо Марадона.

Марадона играе първите си 5 години от професионалната кариера в аржентинския клуб. Той дебютира преди да навърши 16 години през 1976 г. Все пак той изненадва всички и 5 години по-късно преминава в големия гранд на Аржентина – Бока Хуниорс.

Марадона

Ещадио „Диего Армандо Марадона“

Този стадион е уникален с няколко неща. Първо на него една друга голяма звезда на световния футбол прави първите си стъпки за националния отбор на Аржентина. Става въпрос за Лионел Меси. Той дебютира за „албиселесте“ като резерва през 2004 г. в двубоя между тимовете до 20 години на Аржентина и Парагвай.

Във вътрешната част на трибуните на стадиона има музей. Той показа различни моменти от живота на Марадона. Миналата година пред стадиона бе открита и статуя на великия аржнетински футболист. До тук всичко изглежда нормално. Но за да се подсили ексцентричността на южноамериканския футбол, отборът на Архентинос излиза преди всеки двубой през тунел, който представлява надуваема глава на Марадона.

Големите фенове на Марадона дори могат да посетят апартамента, в който той подписва първия си договор с клуба. Бившият собственик на тима е купил апартамента и е запазил всичките мебели така, както Диего ги е използвал. А в момента това е голяма атракция за феновете на аржентинската легенда.

Стадион Марадона

Отборът винаги се е борил да запази футболистите си

Архентинос Хуниорс е базиран в столицата Буенос Айрес. В близост са още Ривър Плейт, Бока Хуниорс, Расинг Клуб, Индепендиенте, Сан Лоренцо, Уракан, Велес, Банфийлд и Платенсе. Всички отбори са в рамките на 50 километра, като битката за талантливи футболисти е огромна.

Тимовете водят люта битка за футболистите в подрастващите възрасти. Но докато другите тимове обикновено ловуват, то Архентинос създава собствени таланти. Репотацията на тима е безупречна при подрастващите гарнитури, което продължава да е предимство.

От тима са тръгнали още Фернандо Редондо, Хуан Роман Рикелме, Фабрисио Колочини, Естебан Камбиасо и др.

Отборът има и своите златни моменти. Точно когао Марадона напуска в посока Бока, Архентинос постига най-големите си успехи. Тогава е друг лидерът на състава – Хосе Пакерман. Той е познат с това, че беше наставник на Аржентина и на Колумбия на последния Мондиал. А от 80-те години на миналия век, Пакерман дърпаше конците в юношеската академия на Архентинос.

Младите футболисти, които работиха с Пакерман в юношеските формации, спечелиха две поредни титли на Аржентина – 1984 и 1985 г., а през 1985 г. отборът спечели и Копа Либертадорес.

Въпреки големите проблеми в 90-те години и в началото на новия век, като играенето на двубои на 1000 километра от Буенос Айрес, Архентинос продължава да произвежда класни футболисти.

%d блогъра харесват това: