Изключително силен мотоциклетен уикенд се задава в Плевен

Този уикенд, летищен комплекс „Долна Митрополия” отново ще се превърне в притегателен център за най-бързите състезатели в дисциплините мотоциклетизъм на писта и СуперМото.

Надпреварата се провежда в памет на големият приятел на българския мотоциклетен спорт г-н Димитър Калчев.

Зрелищните битки край Плевен са от седмия кръг на Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта, както и за третия атрактивен шампионат по “СуперМото” – Grand Prix Bulgaria 2019.

Очаква се над 120 пилоти от 8 държави (България, Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния, Естония и Чехия) да вземат участие в различните класове.

До момента ситуацията във временното класиране е следната:

ПИСТА

 

мотоцилкетизъм

След шест кръга от пистовия шампионат убедителен лидер в най-малката кубатура (125сс) е плевенчанката Жулиета Ленкова-Апостолова (МСК Плевен, Априля), която има актив от 130 точки (2 победи и 4 втори места). Втори е Митко Митков (Мотомания.бг, Априля, 104т.), а трети в подреждането е Антониос Аврамополос (Гърция, Априля, 100т.).

„125-иците”  традиционно карат заедно с клас SSP300, другите малокалибрени машини в шампионата, където с шест победи от шест старта е гръцкият пилот Христос Папаниколау (Арис, Кавазаки).

В клас SuperSport 600, три победи, две втори и едно четвърто място определят лидерската позиция на Милен Георгиев (Кида Моторспорт, Ямаха, 128 т.). Втората позиция е за другият български пилот Пламен Петров (Зедмото, Ямаха, 108т.). Вечният конкурент на нашите състезатели в този клас е румънският пилот Йонел Паскота (Паскота И.И. Тимишуара, 87т.), който засега през сезона не се качвал на по-високо от третото място на стълбичката за награждаване, но пък познава плевенската писта изключително добре и е възможно да окаже сериозен натиск в търсене на по-добро класиране.

В клас SuperBike, Ангел Караньотов (Overdrive Racing Team, Дукати) твори история с шест от шест победи и актив от 150 точки.

Роберт Мурешан (CSM Bucuresti, Ямаха) временно заема втората позиция със 108 точки и доста коварно дебне за грешка. 

Мартин Чой (EKO BMW Racing Team, BMW) е трети с 85 точки и има възможност да върне интригата на любимата си писта в Долна Митрополия.

Димитър Митов (Мото Клуб Боляри, БМВ, 60т.) пропусна миналия сезон и през тази година той се завръща отново на пистата, с амбицията да се качи на почетната стълбичка.

В клас F600 е под доминацията на Янислав Димитров (Мотомания.бг, Хонда, 126т.), който не е слизал от подиума през сезона (две победи, три втори места и едно трето). Адриан Теодореску (МРМ, Ямаха) е втори във временното класиране с актив от 61 точки, а трети е Асен Лилов (МСК Плевен, Хонда, 59т.).

Доминацията на Димитров обаче може да бъде прекъсната, след като стана ясно, че на пистата край Плевен се завръщат републиканския шампион за 2018 – Васил Кючуков (Зедмото) и Павел Драганов (Троян Мото Клуб, 50т.), които стартира шампионата с две победи в Серес, но след това пропусна четири кръга поради финансови причини.

F1000 се очертава най-многолюдният клас този уикенд. 28 пилоти са подали заявки за участие в класът, а  задачата на лидера в шампионата – Християн Христов (МСК БГ Пауър, Кавазаки, 110т.) няма да бъде никак лесна.

До момента Христов няма класиране в топ 5 на пистата в Долна Митрополия и явно това не е любимата му състезателна дестинация, но същото не може да бъде казано за неговите преки конкуренти. Силен сезон прави Аксел Исмаил (Зедмото, Ямаха, 52т.), който и в трите си старта се качи на подиума и само технически проблеми му попречиха да съкрати дистанцията от върха. Исмаил ще бъде подкрепен от още 9 състезатели в този клас от Зедмото, като най-сериозните имена са: Ненко Стаменов, Луко Луканов, Валентин Георгиев и разбира се не на последно място Цветомир Костадинов.

Скутери

Иво Михайлов (Зедмото, Пиаджо 50т. ) е лидер в класирането с две победи от два старта, но на плевенска земя, конкуренцията е висока. Пламен Христов (МСК Плевен, 36т.) и Алекс Иванов (МСК Плевен, 31т.) доста добре познават стила на Михайлов, както и особеностите на пистата при температури над 30 градуса, така че състезанието ще бъде оспорвано.

СуперМото

От началото на сезона, най-малките пилоти от клас SM Junior (65сс/85сс) не са имали възможността да се състезават на сухо и това определено ги затрудни максимално при проведените два кръга от шампионата в началото на месец май в Кюстендил.

При 65 кубиковите машини Никола Николаев (ЕКО БМВ Рейсинг Тийм, КТМ) и Никола Досев (НСА Моторспорт, КТМ) ще бъдат подкрепени и от Енис Байрамов (МСК Плевен, КТМ). И все пак участието на Николаев все още не потвърдено поради участия в Испания тази седмица, така че на място ще видим разпределението на силите.

При кубатурата 85сс идва голямата интрига този път, като на сцената ще се появят двама естонски пилоти плюс европейският шампион за 2018 – Ян Улман (Чехия). Това прави задачата на лидера в класирането – Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт, КТМ) и Радостин Тодоров (Несебър Мото, КТМ) не лесна, но със сигурност интересна.

S3/OPEN

250-кубиковите машини на клас S3 ще бъдат близо десет на брой този кръг, но това не е проблем защото те ще карат заедно с клас OPEN, но с отделно класиране.

Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, КТМ, 97т.) и Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 91т.) ще продължат своите мотокрос единоборства този път на асфалтова настилка, подкрепени от Димитър Петров (Диана Рейсинг, КТМ, 78т.).

Майкъл ИвановВ клас OPEN, лидерът Майкъл Иванов (Тексим Моторспорт, Хускварна, 89т.) ще пропусне старта в Плевен, заради участие в Европейския шампионат по мотокрос ЕМХ250 в Латвия тази седмица.

Янко Ташев (СМК Ридо Самоков, ТМ) пък все още не е напълно възстановен от кошмарното си падане в Кюстендил и ще бъде в списъка на резервите за тези стартове.

Александър Георгиев (МСК Плевен, КТМ, 76т.) ще опита да навакса пропуснатите точки в първия манш на Кюстендил и да оглави класирането в отворения клас.

Съотборниците от МСК БГ Пауър – Георги Владимиров (Хонда, 70т.), Янко Николов (66т.), Красен Кънчев (КТМ, 64т.) и Димитър Тотев (КТМ, 64т.) ще дадат всичко от себе си, за да направят състезанието интересно и непредвидимо.

 

По традиция съботния ден ще бъде зает със свободни тренировки и квалификации, а в неделя (16 юни) от 10:30 часа на пистата в Долна Митрополия ще започнат стартовете за Grand prix Bulgaria 2019.

%d блогъра харесват това: