ФКСБ загуби битката в съда, аматьорският Стяуа получи КЕШ

Големите проблеми в румънския футбол продължават с пълна сила. Става въпрос за споровете за правоприемност на великия Стяуа, който спечели КЕШ през 1986 г. В момента клубът, който има претенции за приемник на автентичния отбор, е ФКСБ, собственост на местния бизнесмен Джиджи Бекали.

Но съдът в Румъния постанови, че истинският приемник на състава е аматьорският Стяуа, който започна от долните нива на футбола в северната ни съседка през 2017 г. Сега той се подвизава в четвърта дивизия на страната, но съдът му връчи всички трофеи, спечелени от Стяуа до 2003 г., когато Бекали закупи отбора.

В това число влизат 45 национални купи, както и КЕШ и Суперкупа на Европа. Успехите на Стяуа, прекръстен от Бекали на ФКСБ, заради конфликт с военните, след 2003 г. остават.

Крупният бизнесмен може да обжалва присъдата пред апелативен съд. До тогава клубът няма право да носи името Стяуа, да използва цветовете и емблемата на славния тим, както и да се нарича Европейски клубен шампион и отборът с най-много трофеи в Румъния.

Стяуа направи геройство през 1986 г.

Припомняме, че Стяуа е един от най-изненадващите шампиони на Европа. През 1986 г., воден от местни футболисти, румънският тим печели КЕШ.

През 1986г. на финала след изпълнение на дузпи е победен Барселона, като „каталунците“ все още нямат трофей от КЕШ. Румънците побеждават последователно Вейле, Хонвед, Лахти и Андерлехт. Финалът срещу Барселона, който се играе в Испания, е истинска битка, спечелена от бойките румънци след изпълнение на дузпи.

 

%d блогъра харесват това: