Ново начало, нов спонсор, стари проблеми в българския футбол

Днес, в разгара на лятото и отпускарския сезон, българският футбол се завръща. Елитът на страната ни подновява дългата битка към титлата, като днес ще се изиграят два мача – Ботев Враца – Берое и ЦСКА – Етър. За пореден път в последните години се прави рестарт, ново име, нов формат и най-важното от последните дни – нов спонсор. Родният шампионат вече се казва efbet Лига. Тя е кръстена на едноименния сайт за спортни залози.

Отново обещанията са за модерен европейски футбол, развити отбори, силни и напрегнати двубои, пълни стадиони и прочие и прочие. Но реалността е коренно различна. Старите проблеми в българския футбол продължават с пълна сила. А вече по всичко личи не се правят опити за справянето им, а по-скоро да се замажат очите на все по-оредяващите футболни фенове в родината ни. Оредяват не защото футболът губи популярност в страната ни, намаляват защото цялата ни нация се стопява. Припомняме, че по последни данни българите вече са под 7 милиона и продължаваме да се топи.

Ефбет Лига

Но това е коренно различна тема от футбола. Да се върнем на смятани за цар на спортовете и неговото краткосрочно бъдеще по родните ширини. Отново ще гледаме безинтересни двубои, слаба игра, празни трибуни, окаяни терени и най-важното – липса на успехи в Европа и на националния отбор. Но едно по едно.

Все по-малко български футболисти получават шанс

Това е тенденция, към която се придържат повечето от т.нар топ отбори в страната. Шампионите Лудогорец рядко започват с повече от 2-3 български футболисти в състава. И това е така след като бяха взети Антон Недялков и Пламен Илиев. Преди това числото рядко надминаваше 1 (Светослав Дяков). Това лято бяха закупени редица чужди футболисти. Да, класата им е от европейско ниво, на повечето от тях. Но това задушава българския футбол. Как футболисти като Венцислав Керчев, който има талант, ще се наложат при наличието на скъпоплатени чужденци.

Лудогорец

В ЦСКА ситуацията не е по-розова. Това лято пристигнаха отново една солидна порция чужденци. Класата може също да е голяма, но това не е най-важното в момента. Все пак „армейците“ дават път на няколко млади момчета, сред които Иван Турицов, който е пред трансфер в САЩ.

В Левски ситуацията е подобна. Трансфери на чужденци, а младите в състава на Петър Хубчев имат потенциал. Видяхте снощи Юруков и Иванов изиграха солиден двубой и показаха, че не са по-лоши от своите по-скъпоплатени съотборници от чужд произход.

Като погледнем надолу в подреждането виждаме голяма част от отборите да са съставени от сплав между няколко чужденци и български футболисти, които са около 30-те години и по-възрастни. Млади футболисти все по-рядко получават шанс.

Ще кажете, че за отборите е важно класирането. Да, така е. Всеки състав си има цели в първенството, свързани с по-предно място, определен брой победи, класиране за участие в Европа или оцеляване. Но именно при търсенето единствено на резултати и бърз прогрес, футболът в родината ни е на това ниво. Ниво, което ни донесе загуба като домакин от Косово.

Все по-малко фенове в българския футбол

Друга негативна тенденция е посещаването на двубоите от все по-малко фенове. ЦСКА и Левски имат солидни фенове, но те по-често пълнят стадионите в дербитата. Това е разбираемо, няма как едни и същи ходя да посещават всеки двубой. Но докато при тях положението е що годе добро, то има отбори, които почти не генерират никаква посещаемост.

Шампионите Лудогорец правят лек прогрес, но това е основно заради политиката на братя Домусчиеви да дават бонуси и да канят служители от местните заводи. Срещу ЦСКА и Левски и в Европа стадионът се пълни, но в другите двубои, не е нещо особено.

Традиционно силно се подкрепят отборите на Берое, Ботев Пловдив и Локомотив Пловдив. Голям интерес има към първото домакинство и на Арда в Кърджали. Но очакваме постепенно интересът да спадне. Във Варна на мачовете на Черно море също има хора срещу големите състави.

Във Враца и Велико Търново също феновете са верни, но не и многобройни. Но това изпраща тези два отбора далеч над представителите на софийска околия – Витоша и новака Царско село. Тези два отбора рядко имат фенове по трибуните, по-скоро са местни, които убиват време. Това не е случайно. Това са нови проекти, в малки населени места, там, където не е изградена футболна традиция. Няма как да очакваме от тях пълни стадиони.

Верея

От елита отпаднаха отборите на Верея и Септември. Това едва ли е голяма загуба за повечето родни запалянковци. Средно на двубоите им общо едва ли е имало повече от 1000 човека на двубой собствени фенове.

Стадионите

Стигаме до една болна тема за повечето запалянковци – състоянието на стадионите. Тук имаме лек прогрес в сравнение с началото на Първа лига. Повечето отбори вече пригодиха терените си към изискванията на лигата. Не казвам, че те са от европейско ниво, далеч са от там, но може да се провежда футболен двубой нормално.

Но и тази кампания ще имаме отбор, който няма да играе на собствения стадион. Това е Царско село, като новаците избраха да играят на стадиона на Славия. Септември, играещ на Васил Левски изпадна, което ще олекоти сериозно програмата на националния стадион. Имаше периоди, в които по два или три двубоя на седмица се играха на стадиона, което доведе до допълнителна амортизация на игрището.

ЦСКА иска нов стадион, но властите спират проекта в Борисовата градина. Левски от години не може дори козирка да построи на новия си сектор. Лудогорец изглежда единственият състав, който може да си позволи модерно развитие на стадиона.

Ботев също чака нов стадион, а Лаута се нуждае от сериозен ремонт, въпеки че получи лиценз от УЕФА за двубои от Лига Европа.

Лаута

И докато отборите се чудят кой чужденец да купят и къде да се почерпят след двубой, хората все по-малко се интересуват от роден футбол. Разбираемо е, родният запалянко има избор от цяла Европа да гледа класни двубои. За какво му е да отиде на изпочупен стадион, на опасно място, където може да пострада, да гледа футбол с ниско качество. Тук много фенове ще ме упрекнат, че това не е истинското мислене на истинския привърженик. Но тези истински почитатели са все по-малко и не правят нищо, за да привлекат повече хора на стадиона.

Проблемът с хулиганството в родния футбол е сериозен и не трябва да се отписва.

Форматът създава безинтересни мачове

Последните сезони наблюдавахме пълен абсурд. Отбор, може да пада цял сезон и накрая с 2 победи да се спаси. Такава беше ситуацията с Витоша преди 2 години. Миналия сезон просто Верея бе изваден, иначе старозагорци имаха шанс да се спасят и нямаше да е изненада ако го направеха.

Но този формат създаде опасен прецедент. Особено при разделянето на отбори на две групи във втората осмица, то тези състави доиграваха сезона. Тези срещи бяха със статут на контроли, подготовка за важните двубои в края на сезона.

От това губи футбола, фена, страната, всеки, замесен с този спорт. А облагодетелстваните са определени лица, които манипулират тези двубои. Когато няма заряд и смисъл от двубоя, той е по-лесно да бъде манипулиран.

Черното тото сериозно се намеси във футбола, като официалната причина зад изхвърлянето на Верея от елита бе именно тази. А скандалът с футболистите на Черно море в края на кампанията показва, че в тази насока също сме далеч от там, където се целим, а именно средното европейско ниво.

Докато проблемите се събират един след друг, недоволството на феновете се увеличава, но ръководните фактори не правят нищо. Правят се леки промени, с които се замазват очите. Те са доволни, отчели са работа, прибрали са тлъстите си заплати и бонуси и накрая пускат Преслава…

 

%d блогъра харесват това: