В Африка се раздават най-странните награди за играч на мача

Свикнали сме с популярните призове за играч на мача. Те са неразделна част от всички шампионати. Някъде се дават статуетки, на друго място, както в България – шампанско. Това е в реда на нещата.

Но не толкова прости изглеждат нещата в африканския футбол. В колорита и разнообразието на тези страни са преплетени и много забавни за нас европейците традиции. В следващите редове ще ви представим най-странните награди за играч на мача в Африка.

Играч на мача в Малави получава жива кокошка

Започваме ударно с шампионата на Малави. Там по време на двубой на Биг Булетс футболистът на тима Блекбъри Кайра бе избран за играч на мача. И като награда той получи… жива кокошка.

Снимката бе публикувана във фейсбук страницата на отбора и бързо обиколи футболния свят. Всъщност в шампионата на Малави различни награди за победи на отбори, добро представяне на играчи и като цяло за шампионата са широко разпространени. Те варират от парични премии, кухненска посуда, обувки, кокошки и дори газирани напитки. Всичко е в целта спонсорите да бъдат отбелязани в местните медии.

Играч на мача в Африка

Освен наградите, интересни са и наказанията в местния футбол. Преди месец същият този отбор бе принуден от феновете да се прибира без клубния автобус, след голяма издънка срещу слаб отбор. Колоритен е шампионатът на Малави.

Карта за мобилен интернет в Южна Африка

В началото на 2018 г. снимка на футболист, който държи като награда карта от мобилен оператор обиколи бързо света. Наградата му за представянето му в двубоя бе да получи 5 гигабайта мобилен интернет.

В Европа това може да се струва като нищо и никаква награда, но в РЮА интернетът е много скъп и малко хора могат да си го позволят.

Южна Африка

Зимбабве – 24 кенчета бира

В местния шампионат бира е основния спонсор. Но производителите не се задоволяват само с това името на марката да бъде написано на стадионите. Те искат повече.

Така се ражда и наградата за футболист на мача. Тя представлява стек с 24 кенчета бира. Това всъщност е една добра награда за отпразнуване на победа с целия отбор. Може би само треньорите не са доволни от това.

Зимбабве

В Гана се подаряват джапанки

Отиваме в шампионата на Гана. Там също нивото не е особено високо, за разлика от националния отбор. Всъщност в шампионата на страната спонсорите дават интересни награди за най-добрите футболисти в мачовете. Това са джапанки, които се подаряват от един от спонсорите на шампионата.

Гана

В Ботсвана подаряват леген с покупки

Завършваме африканската одисея по футболните терени с посещение в Ботсвана. Тук ръководителите на шампионата са практически насочени. Те заявяват, че няма смисъл да подаряват непотребни статуетки на футболистите.

Те са решили да им помогнат като им подарят леген, пълен с покупки за дома. В това число спада храна, почистващи препарати и козметика. Представете си само в България как Валери Божинов получава леген с наденица и кремвирши. Е, това е реалността в Ботсвана…

Ботсвана

%d блогъра харесват това: