Пътят на Борусия Дортмунд от фалит до един от най-стабилните отбори в Европа

Днес Борусия Дортмунд е смятан за един от топ клубовете в Европа. „Жълто-черните“ играха финал в Шампионската лига през 2013 г., имат един трофей от 1997 г., като са неизменен претендент за титлата от Бундеслигата. За мнозина неутрални фенове именно Борусия Дортмунд е един от симпатичните отбори в Европа.

Философията на тима е да се практикува атакуващ и красив футбол. А футболистите – млади и талантливи. Често Борусия изгражда невероятни футболисти, които в последствие са продавани на големите грандове в Европа.

Всъщност преди само 15 години „жълто-черните“ бяха на ръба на банкрута. Изненадващо тогава отборът получава помощ не от кой да е, а от големия съперник в немския футбол – Байерн Мюнхен. Но за това след малко.

Как се стигна до финансовата криза в Борусия Дортмунд?

В края на 90-те години отборът изглеждаше по-силен от всякога. Вече споменахме, че през 1997 г. „жълто-черните“ триумфираха в Шампионската лига. Тогава немският тим победи Ювентус в дебютния си финал в турнира. Преди това тима от град Дортмунд спечели и 2 от последните 3 издания на Бундеслигата.

Борусия Дортмунд Шампионска лига

А отборът разполагаше с изключителни футболисти. Но след успехите те започнаха да искат по-добри условия, за да останат на „Вестфален Щадион“. Преди това отборът пък започна да харчи сериозни суми за футболисти.

Например през 1995 г. бе счупен клубния рекорд с трансфера на Хейко Херлиш. В годините след спечелването на най-престижния клубен турнир, Борусия продължи с харчовете. Ръководството искаше да задържи Борусия сред най-добрите на континента. Бяха привлечени гръмки имена за сериозни суми – Томаш Росицки, Еванилсон и Марко Аморосо за общо 55 милиона евро.

Но тези футболисти не успяха да се представят на ниво с жълто-черния екип и напуснаха за едва 10 милиона обща цена.

Така се стигна до началото на сезон 2003/04, само 6 години след спечелването на Шампионската лига. Тогава „жълто-черните“ обявяват, че имат дългове в размер на 200 милиона евро.

Тогава отборът на Борусия Дортмунд бе на ръба на фалита. Дори ръководството изпитваше затруднения да плати заплати на играчи и ръководство.

Борусия Дортмунд

Изненадващата помощ

Тогава помощта идва от най-изненадващото място – Мюнхен. „Баварците“ поискаха да дадат заем от 2 милиона евро на закъсалия финансово Борусия Дортмунд.

„Беше критична ситуацията за Борусия Дортмунд“, заявява по-късно Уили Хьонес. „Когато те дори не можеха да плащат заплатите си помислихме, че трябва да помогнем. Почитател съм на традицията в спорта и мисля, че това беше правилното нещо“, продължи Хьонес.

Ули Хьонес

Байерн Мюнхен всъщност има традиция да помага на изпаднали в затруднение отбори. „Баварците“ са помагали и на „съгражданите“ от Мюнхен 1860, както и на Санкт Паули.

Трудният път пред „жълто-черните“

Въпреки помощта на Байерн, Борусия Дортмунд дълго време бе в тежка ситуация. Тези 2 милиона помощ от Байерн бяха капка в морето, наречено 200 милиона евро дълг. Въпреки това помощта от страна на „баварците“ показа на ръководството, че отборът е важен за немския футбол и той трябва да се стабилизира.

Така се стига до съдбоносната в съвременната история на Борусия дата – 14 март 2005 г. Тогава се състои среща за разрешаване на проблемите пред тима. Новият президент Райнхард Раубал, както и неговите помощници, съставят план, който да уздрави отбора.

Най-важната част от този план бе да се смени цялостната политика на клуба. „Жълго-черните“ спряха да пръскат сериозни суми за изявени футболисти и техните високи заплати. Те обърнаха изцяло внимание към юношеската си академия, както и в съставяне на сериозно звено от скаути, които да търсят подходящи футболисти.

Няколко месеца след тази среща Нури Шахин се превърна в най-младият футболист, който дебютира за Борусия Дортмунд. За 14 години цели 23-ма тийнейджъри са стартирали кариерата си именно с жълто-черния екип.

Тази политика доведе до създаването на една работеща машина. Отборът купува за сравнително малки суми талантливи футболисти, развива ги за няколко сезона и ги продава за огромни суми.

Последните примери бяха Усман Дембеле и Кристиан Пулишич. Подобна ще е ситуацията и с новата голяма звезда на „жълто-черните“ – Джейдън Санчо.

Добрата политика на ръководството доведе до сериозен просперитет за клуба и извън футболния терен. Като изключим трансферите, клубът е с печалба от почти 370 милиона евро за миналата година, като последните години с около 50 милиона се увеличава печалбата на Борусия Дортмунд.

Това са чудесни цифри за един клуб, който преди само десетилетие бе на ръба да фалира. Днес това е един от най-силните клубове в Европа.

%d блогъра харесват това: