ФК Старт и мачът на смъртта през Втората световна война

Всеки е чувал големите отбори в света. Дали заради успехи, дали заради геройски подвизи, минала слава или трагедия, която ги е сполетяла. Но има и едни такива скромни отбори, които имат важна част във футболната история, но не получават необходимата почит. Такъв е примерът с ФК Старт, който не играе официални двубои, не е признат от ФИФА и едва ли има много хора, които са чували за него. Но подвигът на тези момчета показва колко важен през 20-ти век, а и днес, е футболът.

В следващите редове ще ви разкажем една история за Втората световна война, непримиримостта на един народ и футболът, като олицетворение на борбата.

Началото на ФК Старт

Този отбор е създаден 2 години след началото на Втората световна война. През 1941 г. футболният сезон в Съветския съюз е прекратен, след като Германия нарушава пакта Молотов-Рибентроп и атакува съветска Русия.

По това време един от най-силните отбори в съюза е Динамо Киев. Но той се разпада след нацисктата окупация. Някои футболисти отиват да се борят в червената армия, но други попадат като военнопленници в ръцете на германските завоеватели.

В тези дни на тъга и печал по съветските земи, футболът е едно от малкото неща, които успяват поне за малко да извадят народа от реалността.

Бившият вратар на Динамо Киев се завръща в града след престой в червената армия. Той започва да работи в една местна пекарна, но иска да възвърне футбола в града. Той събира приятели и бивши съотборници и се създава ФК Старт.

Отборът не съдържа само бивши футболисти на Динамо, а на редица отбори, които се разпадат след началото на немската окупация. Но това са футболисти, които са играли професионално и имат опит и рутина. И не след дълго започват да показват класата си, побеждавайки местни войници, които се организират в различни отбори.

Вихреното начало

Резултат с изображение за death match fc start

Още в първия си двубой ФК Старт побеждава с 6:0 отбор от немски войници, които са ритали преди войната в местния шампионат. Още с този двубой отборът се забелязва от висшите нива на нацистката държава.

Следват и две победи срещу унгарски сборен отбор. Постепенно отборът се превръща в единствената надежда за нормален и спокоен живот на киевци.

Това се е забелязало от местните немски войници. Те донасят на своите началници за надеждата на местните и футболният отбор, който може да започне и бунт. Така се взема решение този отбор да бъде разбит още преди да набере необходимата популярност.

Висшите немски офицери вземат интересно решение. Те смятат, че ако убият футболистите, ще ги превърнат в герои. Затова те искат да ги победят на зеления терен (по това време едва ли е бил затревен) и да разбият мита за тяхната непобедимост.

Събран е отбор от войници от Луфтвафе (немските военновъздушни сили), които са от т.нар. арийска раса. Идеята е да се покаже превъзходството на немската мощ над слабите славяни.

Резултат с изображение за death match fc start

Мачът на смъртта

Понякога фигуративно се казва, че даден двубой е на живот и смърт. Е, за този сблъсък това е било наистина. Двубоят се играе на 6 август 1942 г. В него Старт показва изключителен за времето си футбол и тотално разбива немските войници с 5:1.

Офицерите не са харесали това и нареждат преиграване на двубоя 3 години по-късно. А този двубой ще остане в историята на мачът на смъртта.

Заради изминалото време от тогава, както и липсата на неутрални източници, вече е трудно да се разграничи мита от реалността. Но нещото, около което голяма част от историците се обединяват, е, че войник от немската армия влиза в съблекалнята на отбора и заявява, че трябва отборът да загуби или футболистите ще загубят живота си.

Все пак не може да знаем със сигурност дали това се е случило, но своеобразният бунт на украинските футболисти в началото на двубоя е безспорен. Още при излизането на терена съдията заявява, че иска от футболистите на Старт да не провокират немските войници. В началото нацистите правят своя поздрав – „хайл Хитлер“, но украинците не отговарят, а правят свой съветски поздрав. Това нажежава този двубой.

Резултат с изображение за death match fc start

Немските футболисти започват агресивно двубоя, като на моменти те не играят футбол, а просто ритат всички футболисти. Дори има сведения, че вратарят на украинския тим Трушевич е напуснал терена за няколко минути, изпаднал е безсъзнание. Тогава немците вкарват и първия си гол, но малко след това Ивор Кузменко изравнява.

На полувремето по-класният отбор на Старт, въпреки агресията срещу тях, водят с 3:1. В края на двубоя украинският отбор побеждава с 5:3. Докато всички те очакват последствията си, се случва нещо различно.

В края на двубоя немските футболисти са приятелски настроени, здрависват се със съперниците си, приказват си и дори правят паметна снимка. Това за момент успокоява украинските футболисти, но те не знаят, че дните им на земята са преброени.

Какво се случва след двубоя?

Ще превъртим малко напред във времето на съветска пропаганда. Тогава властите разпространяват историята, че директно след двубоя отборът е разстрелян още докато е с екипа и хвърлен в реката.

Подобен погром няма, но отборът повече не играе заедно. Николай Коротких е умрял при измъчване, а Клименко, Кузменко и основателят Трушевич са убити във военен лагер. Голяма част от отбора губи живота си в месеците след този двубой, а само има сведения за Свидорски и Гончаренко, които бягат от Киев и спасяват живота си.

След края на войната Гончаренко заявява: „Те умряха като много други съветски хора, заради сблъсъка на две тоталитарни системи. Тези хора имаха съдбата да бъдат жертви на това велико клане. Смъртта на играчите на Динамо не бе по-различна от смъртта на много други хора.“

%d блогъра харесват това: