ТОП 5 най-добри формации във ФИФА 20 и какво трябва да знаете за тях

Макар да минаха едва 2 седмици от излизането на пазара на ФИФА 20, интересът към играта продължава да нараства. Милиони играчи по целия свят играят тази игра и всеки пробва нови неща, подобрява уменията си и се опитва да се развива.

С новата игра екипът на Read 4 Sport се завръща със съвети за правенето на по-добър и качествен отбор, както и подобряването на уменията. В днешната статия ще ви представим кои са 5-те най-добри формации в играта и коя от тях ще пасне на вашия стил.

Най-добрите формации във ФИФА 20

3-1-4-2

Подходяща за: играчи, които обичат да владеят топката повече.

Това е класическото 3-5-2 във футбола, което донесе много успехи в последните години на Антонио Конте и Масимилиано Алегри. Схемата от няколко години е една от предпочитаните от про играчите на ФИФА и има защо.

Важно: В новата игра спорните единоборства са направени още по-непредвидими. Затова е важно да имате добър дефанзивен полузащитник. Той може да покрива подобни единоборства и да отнема топката, в случай, че вашият играч я загуби. Тази схема позволява бързо преливане от фаза защита в атака. Това ще ви помогне бързо да натрупате предимство в противниковата половина и да създадете голово положение.

Какво да избягвате: халф-бековете са изключително важни в подобна схема. Но тя е по-атакуваща, като мнозина се подлъгват да изберат откровени крила за тази позиция. Това може да ви изиграе лоша шега. Изберете футболисти, които са с добри умения в защита. Все пак това е основната задача в тази схема на халф-бековете и не трябва да я подценявате.

Инструкции на играчите и геймплан: Тази формация изцяло се уповава на основния играч – дефанзивния полузащитник. Той трябва да бъде настроен да стои в защита при атака. Той ще покрива средата на терена и ще ви помага да се справите с контраатаките на противника. За повече сигурност в отбрана, настройте и един от полузащитниците да стои в защита при атака. При тази схема с двама нападатели изберете един, който е по-бърз и техничен. Сложете му инструкция да е фалшива деветка, в допълнение към това – „Drift wide” Support runs.

FIFA 20 best formations 3-1-4-2

4-2-3-1 (Wide)

Подходящ за: играчи, които искат да се адаптират към стила на игра на противника.

Тази е една от любимите схеми на играчите, които използват в голяма част от атаките си фланговете. Крилата са бързи и технични, като понякога се радват на помощ от бековете, които се включват в атака. А зад нападателя има техничен футболист, който има свободна роля и може да дирижира играта в предни позиции.

Важно: Това е една от най-вариращите схеми в играта. В зависимост от настройките по време на двубой, тя може да се превърне в чисто 4-3-3 с привкус към атаката или по-дефанзивното 4-4-1-1. Това може да се настрои в зависимост от развоя на двубоя и е много полезно да тествате как отборът ви се държи във всяка от тези настройки и формации.

Какво да избягвате: Бавните крила. В тази схема фланговите футболисти са от изключително значение, а ако те са бавни, губят своята функция и по-добре да смените формацията. Всичко под 70 pace не си струва дори да се замисляте дали този футболист е подходящ за тази позиция.

Инструкции на играчите и геймплан: С тази подчертано атакуваща схема е важно да се подсигурите в дефанзивен план. Затова задайте инструкции на дефанзивните си халфове да не се включват в атака. Схемата е подходяща за висока преса. Ако сте привърженик на този стил, задайте на отбора constant pressure, а на играчите в предни позиции – Aggressive Interceptions. Важно е тук да помислите за качествени резерви. При висока преса футболистите ще се изморят около 60 минута. Трябва да имате 3-ма качествени заместители, за да играете на високо ниво 90 минути.

FIFA 20 best formations 4-2-3-1

4-3-3 (Holding)

Подходящ за: Играчи, които искат стабилност в защита

Това е може би най-добрата схема за начинаещите и средно напреднали играчи. Тя е изключително поливалентна и е подходяща както за защита, така и за по-масирани атаки.

Важно: Тази схема ви позволява да имате винаги футболисти в защита, а средата на терена е наситена. Важно е футболистите от халфовата линия да са с добра Stamina, за да могат през целия двубой да играят на едно високо ниво.

Какво да избягвате: При схема с един нападател много играчи решават да използват функцията „фалшива деветка“. Тя е изкушаваща, тъй като имате в отбора две изнесени в предни позиции крила. Но това ще е груба грешка, тъй като нападателят рядко ще е в наказателното поле, където трябва да бъде.

Инструкции на играчите и геймплан: Една от най-важните настройки за тази схема е при Defensive Style. Трябва да изберете Drop Back. Независимо дали играете с Барселона или Болтън, тази тактика ще ви направи изключително трудни за преодоляване в защита.

FIFA 20 best formations 4-3-3

4-3-2-1

Подходящ за: Изненада на противника ви в предни позиции.

Тази схема разполага с играчи, които са нито нападатели, нито крила. Това ще ви помисли да наситите атаката с трима футболисти срещу двамата централни защитници на противника. Тогава бековете ще трябва да се притичат на помощ на своите съотборници в защита, което освобождава фланговете за вашите крайни защитници.

Важно: Подобно на 3-1-4-2, в тази схема също бековете са много важни. Погрижете се те да бъдат бързи и динамични, с добра stamina, но и качествени в защита. Те ще трябва да оперират по целия фланг, което може да доведе до спад на енергията в края на двубоя, а това да облагодетелства противника ви.

Какво да избягвате: Не играйте консервативно с тази схема. Първо – това е само игра, второ – не сте Тони Пулис. Тази формация е настроена за голови фиести, а не за нулево реми. При нея ако допуснете гол, не е краят на света.

Инструкции на играчите и геймплан: Тази схема е подходяща за т.нар „гегенпрес“, въведен от Юрген Клоп. Настройте на Defensive Tactics – Pressure on heavy touch. На Depth сложете 8 от 10 квадратчета. Така винаги ще сте дълбоко в половината на противника, правейки изнасянето на топката почти невъзможно.

FIFA 20 best formations 4-3-2-1

5-2-1-2

Подходяща за: Контрол на средата на терена.

Да, навярно мнозина ще си кажат – 5 защитници, не обичам да играя в защита. Но тази схема не е ултра дефанзивна и подходяща, когато трябва да „паркирате автобуса“. Важно е да имате качествени халф-бекове, от ранга на Кафу и Роберто Карлош.

Важно: Трябва единият от нападателите да е с много силна физика и добро първо докосване. Целта му е да гърдира топката, докато неговите съотборници се впуснат в предни позиции. Вторият нападател трябва да е лек и бърз, дори може да е CAM, който се използва като нападател. Пример: Дибала.

Какво да избягвате: Посредствени халф-бекове. Ако нямате качествени играчи на тази позиция, не си и помисляйте да използвате тази схема. Всичко под 75 stamina, както и със слаби показатели в атака или защита, няма да ви помогне.

Инструкции на играчите и геймплан: Една от най-важните настройки на тази тактика е да зададете на халф-бековете си да се включват в атака. На Width настройката на вашия отбор трябва да зададете минимум 7 квадратчета, за да изпратите тези футболисти точно на фланга, където ще имат много пространство.

FIFA 20 best formations 5-2-1-2

%d блогъра харесват това: