Първите футболни срещи на осветление

Българската история е пълна с уникални събития, за които няколко населени места имат своите претенции, че са се случили на тяхна територия. Споровете между Банско, Доспей, Ральово, Белово и Кралев дол за това кое е родното място на Паисий Хилендарски силно наподобяват диспута между седемте гръцки селища, желаещи Омир да се е родил именно в тяхното землище.

Лом и Шумен не могат да се разберат къде се е провело първото театрално представление на българска територия, докато Русе и София претендират за място на първата кинопрожекция.

Българският футбол също има своите дискусионни моменти, като само спорът за основаването на първия клуб в страната заслужава отделна книга. Поради това се спираме на един доста по-екзотичен казус – къде в България се е изиграл първият мач на осветление?

Своите претенции за тази чест заявяват футболните историци на Пазарджик. Началото на организирания футбол в града е поставено на 31 май 1918 година, когато по инициатива на завършилия своето образoвание в Цариград Георги Сербезов десетима ученици създават първия футболен клуб там – “Христо Ботев“, впоследствие добавил към името си определението “Ученическо-спортно туристическо дружество”.

Георги Сербезов, Стефан Ковачев, Крум Ненов, Г. Царичков, Стефан Стефанов, Кирил Ставрев, Георги Коларов, Никола Кривошиев, Атанас Кьовторов, Йордан Снегаров и Васил Денгубов са учениците от мъжката гимназия в града, които поставят началото на организирания футбол в Пазарджик

Уставът му е утвърден със заповед №8355 от 16 април 1920 г., а първия си официален мач играе на 25 май 1919 г., срещу “Левски” (Пловдив).

Футболистите играят с екип червени фланелки, бели гащета и черни чорапи.

В онези години “Ботев” се ползва с подкрепата на общината, която отпуска терен за първото му игрище, а след като през 1928 г., буря поваля много дървета на Острова, му дава възможност да се премести. Година по-късно “Ботев” взема участие в исторически мач срещу отбор на австрийските работници, участвали в изграждането на язовир “Въча”. Специално за целта до Острова е прокаран елекртически кабел и срещата се играе на осветление. Резултатът от нея не е запазен, но свидетелството е достатъчно основание за историците на футбола в Пазарджик.

Плевен обаче също има своите аргументи, тъй като първият подобен мач според тях се състои пет години по-рано – през април 1924 година.

1924 г., Плевен., Параклисът-мавзолей “Св. Георги” – един от символите на града.

Тогава по инициатива на Хараламби Гарибов и група дейци от спортния клуб “Скобелев” се организира нощен мач срещу “Победа”, който в афишите за него бива посочен като първия на Балканския полуостров от този тип. По това време населението на Плевен е около 30 хиляди души и все още газовите лампи са повече от електрическите крушки.

По-важните учреждения в града получавали електричество от агрегата, работещ в мелницата на Стоян Коларов, а киносалоните разполагали със собствени такива. Двубоят на игрището на Текийски баир очаквано предизвиква голям интерес, а публиката бива подгрята за сблъсъка с духова музика.

“Дойде уреченият час. Игрището беше смрачено. По едно време два големи прожектора, захранвани от агрегат, бяха пуснати в действие. Две киномашини, поставени на малко разстояние една от друга, осветяваха вратите, а четири трактора – игрището. Опасваха го и два реда гирлянди с големи и силни електрически крушки. Въпреки това публиката почти не се виждаше. Тя беше извън обсега на светлината и само от време на време проблясваше слабо някое засмяно или възбудено лице.

Хайде! Почвайте! –чуха се гласове.

Футболистите на “Скобелев” и “Победа” излязоха да загряват и да свикнат с осветлението. И досега помня удължените сенки, движещи се по игрището . За нас наистина беше забавно, но за отборите – не много лесно. И все пак, при голямо въодушевление у зрителите, мачът се игра според правилата. “Скобелев” спечели с 3:1.

Имаше, разбира се, и спорове. Ревът на моторите и агрегатите край игрището, музиката, закачките и виковете заглушаваха реферската свирка. Това налагаше често да се спира и подновява играта, но нищо не попречи на доброто настроение. И тогава футболът, както и сега, се ползваше с голяма обич“, спомня си години по-късно съвременникът на събитията Александър Бекирски – бай Даки.

Цеко Топуров от “Скобелев” свидетелства за големия успех на мача, тъй като в резултат на него „събрахме една газена тенекия с пари“.

В столицата София прогресът позволява първи мач на електрическо осветление да се изиграе чак на 10 октомври 1940 година. Тогава в приятелска среща “Левски” и “Славия” завършват 2:2 на игрище Левски. Идеята за проявата е на члена на Управителния съвет на сините и директор на софийското кино “Балкан” Гого Петров, като поводът е освещаването на паметника на клубния патрон Васил Левски в Борисовата градина.

 “Около терена бяха забити греди, по които имаше закачени много електрически крушки. Осветлението беше слабо и неравномерно. Топката бе намазана с фосфоресциращо вещество, но то бързо се изтърка от твърдата настилка на терена“, спомня си за мача един от участниците в него Любомир Алдев.

Интересно е да се направи паралел и със съседните на България страни, за да се прецени значимостта на описаните събития.Първата среща на Осветление в Кралство Югославия се играе на 2 септември 1931 година в Загреб, когато 15 хиляди души наблюдават сблъсъка между местния градски отбор и сборния тим на Париж.

Близо година по-късно – на 22 юни 1932 г., столицата Белград става свидетел на подобен двубой, в който “СК Югославия” се изправя срещу френския “Расинг” (Париж).

 

Макар и вече да има професионални отбори, Румъния трябва да чака за тази чест до 30 август 1936 година, когато “Солвей” (Окна Муреш) домакинства на “ИАР” (Брашов).

За Турция подобен мач става възможен чак на 8 юли 1954 година, а отборите взели участие в него, са “Генчелербирлиги” и “Анкара Демирспор“.

 

Изложените факти ясно доказват, че именно в България се е състоял първия мач на осветление на Балканите, което е показателно за напредничавото мислене на тогавашните клубове.

 

 

 

 

 

Автор:  Теодор Борисов
%d блогъра харесват това: