Как коронавирусът ще повлияе на футболните трансфери?

Вече повече от месец футболът по целия свят е вкаран в примката на коронавируса. Мачове не се играят, първенства вече се прекратяват без да са изиграни всички двубои, а отборите започват да имат сериозни финансови затруднения.

Спонсорски договори са паузирани заради липсата на двубои, както и липса на телевизионни постъпления, продажба на билети, мърчъндайз и прочие. Редица отбори вече започнаха да намалят заплатите на скъпоплатените си футболисти по време на тези тежки времена.

Все още не се знае как и дали ще продължи сезонът и дали скоро ще се играе футбол пред публика. Но все пак тимовете мислят за бъдещето и се прокрадват различни слухове за трансфери.

Това е една много деликатна тема. В последните години топ отборите в Европа похарчиха сериозни суми за играчи. Само във Висшата лига няколко пъти се доближаваха до границата от 1 милиард паунда похарчени за футболисти през лятото. Едно е ясно – това лято ще е по-различно на трансферния пазар.

В следващите редове ще ви представим как ще се променят футболните трансфери в условия на криза.

Цените ще спаднат с до 30%

Според футболната обсерватория CIES цените на футболистите това лято ще спаднат с до 30%. Проучването показва, че общата трансферна стойност на футболистите от топ 5 първенствата на Европа е спаднала с 28% или около 7 милиарда евро.

Тимовете в Англия традиционно са най-широкоскроени в харченето. Но те в момента изживяват трудности и се очаква спад с около 20 до 50% на трансферния бюджет.

А тимовете на Албиона все още имат сериозни дългове. Според финансовия експерт клубовете дължат 1.6 милиарда паунда за футболистите, които вече са купили.

Очаква се промяната да започне от големите клубове. Те ще започнат да инвестират повече в търсене и изграждане на млади таланти, както и поставянето на таван на заплатите. Така те няма да участват в трансферните игри, в които отбор завишава изискванията си за да продаде голямата си звезда.

Феновете също трябва да се включат в промените. Често привържениците на големите клубове изказват желанието си за привличане на скъпоструващи звезди. Сега те трябва не само да спрат да го правят, а да изискват от любимия си отбор да съкрати разходите и да развива школата.

Големите разходи няма да се приемат добре

В дни на несигурност, когато хиляди остават без работа и съответно доходи, клубовете трябва да са много внимателни. Те дори да могат да си позволят да похарчат 50 милиона за даден играч, трябва добре да прeмислят този ход.

Определено ще има обществен натиск, особено от хората, които не са големи почитатели на футбола, да се намалят подобни разходи. 50 милиона за 1 човек изглежда много във времена на задъхващи се здравни системи и липса на достатъчно средства за болници, доктори и медицински работници.

Имаше вълна от негативни коментари когато редица от клубовете от Висшата лига съкрати служители, намали им заплатите или ги пусна в неплатен отпуск, докато продължават да плащат милиони на скъпоструващите си звезди.

Затова клубовете много трябва да внимават с всички трансфери в тези тежки времена. Не е изключени те да бъдат задължени или поне насърчени да даряват част от сумите на медицински служители.

Малките клубове ще имат ли полза?

Не е тайна, че малките клубове разчитат много на сериозни изходящи трансфери, за да закърпят бюджета. Ако се намалят трансферните суми, то подобни клубове, които са в дъното на шампионата може да имат финансови проблеми.

Но, всъщност, те ще запазят качествените и талантливи играчи. Това ще доведе до по-интересни двубои и ще има повече равностойни отбори. В дългосрочен план скромните отбори може да изплуват от доминацията на богатите тимове, които купуват каймака играчи на високи цени.

Така изненади като Аякс и Цървена Звезда през 90-те, както и Порто през новия век, може да започнат да се повтарят. Все по-често скромни отбори, но с качествени играчи, които така и не стигат до голям клуб, може да се намесят в битката на големите.

Време е футболът да натисне копчето за „рестарт“

Има много неща, които са неясни в момента във футбола. Но едно е ясно – трябва да се промени изцяло концепцията за този спорт. И преди коронавирусът имаше сериозни финансови проблеми във футбола. Но те бяха замитани под балона на високите телевизионни права, мултимилионните продажби и маркетинговата стойност на клубовете.

Но вече е ясно – време е за реформи. И сред първите такива на пръв поглед идва ограничаването на заплатите. Още в началото на пандемията испански медици заявиха, че се дават милиони на футболните звезди, а на вирусолозите – много малка сума. Ясно е, че в свят, който съкращава своето богатство, излишните разходи ще се гледат с негодувание.

Затова ще се прибегне до сериозно намаляване на космическите заплати на футболистите. Да, те ще продължат да бъдат едни от най-богатите спортисти, но дълго време заплатите няма да стигнат нивата от преди коронавирусът.

А това е идеална възможност футболът да рестартира. В последните години той стана зрелищен, интересен и най-вече печеливш. Но многократно по-стари фенове са заявявали, че им липсва футболната романтика от отминалите години.

Сега футболът отново може да стане спортът на нормалните – с достъпни билети, равностойни отбори, без суперзвезди и много пари. Дали това ще бъде една утопия или бъдещето на този спорт. Само времето ще покаже.

%d блогъра харесват това: