6 съвета, с които да разбиете конкуренцията във фентъзи лигата

Една от най-популярните и привличащи най-много участници виртуални лиги е Fantasy Premier League, която отразява живота в английската Висша лига. Интересът към нея нараства с огромни темпове и тя все по-трайно се настанява в ежедневието на участниците, за много от които разговорите за фентъзи футбола са по-увлекателни, отколкото тези за реалния.

Всеки сезон милиони почитатели на Висшата лига влизат в ролята на мениджъри, като изграждат виртуален отбор.

Всеки участник разполага с бюджет от 100 млн. паунда, с които си купува състав от 15 състезатели – двама вратари, петима защитници, петима полузащитници и трима нападатели.

За всеки кръг се избира схема, титулярен състав, капитан и вицекапитан, а въз основа на представянето на играчите се печелят точки. Важно е да се отбележи, че виртуалните треньори нямат право да избират повече от трима футболисти от един отбор.

Стратегия

Началото на всеки сезон предлага много неизвестни, така че се опитайте първоначално да запазите вашия отбор гъвкав и динамичен. Избягвайте да харчите твърде много от бюджета си за нападатели за сметка на защитата и халфовата линия. Избирайте играчи от различна ценова категория на всеки пост. Това ще ви даде опции за трансфери, когато имате нужда и ще ви постави в силна позиция да действате бързо на пазара, което е от голямо значение.

Селектирайте играчи, които със сигурност ще са в стартовите отбори в реалните мачове. Избягвате футболисти, които често се контузват или са често сменяни по време на реалните мачове.

Обърнете внимание на интензивната програма около Коледа и Нова година, паузите за международните мачове, седмиците, когато някои отбори имат по два мача. Тогава се получават доста изненадващи резултати в шампионата, а в този натоварен период, често се печели или губи титлата.

Изберете футболисти, които се вписват в играта

Системата за точкуване във Fantasy Premier Leaguе облагодетелства определен тип играчи за сметка на други. Обикновено най-изгодни са атакуващите футболисти във високо резултатните отбори. Също така много ценни са изпълнителите на статични положения. Те могат да донесат солидно количество точки както с голове от дузпи и преки свободни удари, така с асистенции след центрирания.

Избирайте халфове или нападатели, които имат афинитет към атаката и избягвайте централните и дефанзивните полузащитници.

Друг ценен актив във фентъзи футбола са силните защитници, които обичат да се включват в атака като Трент Александър-Арнолд и Рикардо Перейра. Те могат да бъдат голямо предимство, ако ги притежавате в точното време. Освен това бранителите получават допълнителни точки в играта, когато отборите им запазват повече сухи мрежи в реалните мачове.

Обърнете внимание кой колко е играл

Заради пандемията от коронавирус програмата на европейските клубни турнири (Лига Европа и Шампионска лига) бе подновена в нов формат през месец август. Поради тази причина има звезди, които получиха по-дълга почивка и ще се присъединят по-късно към отборите си. Важно е да знаете в какво състояние са в началото на сезона, ако купите такъв състезател.

Следете новините около контузените. Тежка контузия може да стане причината на хоризонта да се появи резерва, която да се окаже много полезна и същевременно евтина.

Бъдете търпеливи при трансферите

Един от най-влиятелните фактори за успех е ефективното използване на трансферите през целия сезон.   (Всеки мениджър има право на един безплатен трансфер на седмица, а всеки следващ отнема по четири точки от актива. Ако в дадена седмица не направите трансфер, следващата ще имате два свободни.)

Когато е възможно, прехвърляйте свободния трансфер. Понякога да направите два трансфера наведнъж може да донесе много по-съществена разлика, отколкото да правите по един всяка седмица.

Опитайте се да правите трансферите си възможно най-късно през седмицата, защото това ви позволява да съберете по-голяма и по-точна информация от пресконференциите и от други източници.

Така например може да разберете дали даден състезател не може да вземе участие поради контузия или друга причина.

Търпението е ключът, когато става въпрос за ефективно използване на трансферите. Когато един играч впечатли с много точки, често си заслужава да изчакате как ще се представи и в следващия мач, а не да го взимате веднага.

Също така често се отплаща запазването на доверието в доказани изпълнители, ако направят няколко слаби мача. Обикновено е въпрос на време да си върнат позната форма и отново да започнат да носят солидно количество точки.

Осигурете си стабилни резерви

Много играчи правят грешката да мислят само за основните си играчи, а за скамейката – каквото остане. Още по Коледа се налагат сериозни ротации заради натоварения период.

Хвърлете око на най-добрите футболисти, на новаците

Новите членове на елита винаги имат какво да предложат и си струва да се рискува с купуването на някоя звезда. Гледайте за добри изпълнители на статични положения, както и за защитници с добри статистики, които носят точки. Освен това новаците са и по-евтини.

*Двата манчестърски тима във Висшата лига – Юнайтед и Сити – ще получат една седмица допълнителна почивка заради достигането им съответно до до 1/2-финалите на Лига Европа и 1/4-финалите в Шампионска лига.

Пожелаваме ви успех!

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

Източник:Dnevnik.bg

 

%d блогъра харесват това: